tirsdag 27. oktober 2009

Ikke store jenta

Marit Julien er av Norges aller fremste lingvister. Hun er dosent ved Universitetet i Lund i Sverige, men forsker også på morsmålet. En av strukturene hun har sett mye på er konstruksjonen "hun var ikke store jenta" - som i eksemplene under.

1) Hun var ikke store jenta da krigen begynte.
2) Vi gikk ikke lange turen.
3) Det kom ikke mange menneskene.

Det som er spesielt med dette er at vi bruker "store jenta". I alle andre sammenhenger vil det enten hete "den store jenta" eller "ei stor jente". Julien mener det er den negative sammenhengen som gjør at vi kan ha denne litt underlige konstruksjonen. Det vil for eksempel ikke bli riktig om vi skulle si det som står i eksemplene 4–6 (* foran betyr at det ikke er riktig). Det eneste som er endret, er at ordet ikke er tatt ut av setningene i 1–3.

4) *Hun var store jenta da krigen begynte.
5) *Vi gikk lange turen.
6) *Det kom mange menneskene.

En annen morsom ting med store jenta-konstruksjonen er at den ikke finnes i svensk. Da Julien holdt foredrag i Forum for teoretisk lingvistikk ved Universitetet i Oslo sist uke, leste hun fort gjennom eksemplene, før hun lo:

- Da jeg holdt dette foredraget i Sverige, tok det et kvarter å gå gjennom eksemplene. Svenskene skjønte rett og slett ikke hva "store jenta" betyr. Det finnes ikke noe lignende i svensk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar